Kender du det? Du har måske mærket et forsigtigt puf til din gennemløber eller haft en følger efter din kystwobler, men du har ikke fanget noget endnu. Kysten ligger hen med en spejlblank overflade – der er ikke en vind der rører sig, og samtidig skinner solen fra en næsten skyfri himmel. Med jævne mellemrum afslører havørrederne dog deres tilstedeværelse, mens deres finner forsigtigt bryder overfladen. Selvom situationen kan være super frustrerende som spinnefisker, så er det  bl.a. på dage som denne, at du kan opleve, at et microblink kan gøre en “nultur til en guldtur”.

Hvad er et microblink? 

Et micro-blink er ganske enkelt karakteriseret ved sin beskedne størrelse. Dels er blinket blot et par centimeter langt, og dels er tykkelsen af metallet ekstra tyndt. Udformningen giver på denne måde en ekstrem lav vægt, der typisk ligger på blot 1-4 gram. Berkley har for nylig frembragt en effektiv serie af disse microblink, som tæller fem forskellige modeller. Samtlige modeller findes tillige i et væld af farvevarianter, der dækker alt fra fluorescerende provokationsfarver til mindre iøjnefaldende typer, som matcher mere naturlige farvenuancer.

Hvorfor overhovedet bruge et micro-blink?

  • Der er faktisk flere gode grunde til at fiske med microblink. For det første er microblinkene i sig selv geniale til at imitere både de mindste kutlingearter og fiskeyngel i det hele taget. Deres livlige og ekstremt vibrerende gang, minder nemlig på mange måder, om det bevægelsesmønster, som man kan se fra netop fiskeyngel. Når først havørrederne har indstillet sig på de mindste fødeemner, så kan det være svært at få opmærksomheden med en gennemløber eller wobler i traditionel størrelse.
  • Særligt om vinteren, når vandet er koldt, er det et velkendt fænomen, at havørredernes fordøjelse er nedsat til et minimum. Derfor æder havørrederne både færre og ofte mindre fødeemner – derfor bør et microblink ikke mangle i din grejæske, når der er frost i luften.
  • På dage med spejlblankt vand og høj sol er det ofte umuligt at få havørrederne til at hugge på en gennemløber eller wobler i “normal” størrelse. Her kommer en flue ofte til sin ret. Alligevel er det som om, at der nogle gange lige skal det lille “ekstra” til og her kommer micro-blinkene for alvor til deres ret – dels fordi man kan downsize, men samtidig er microblinket alligevel en agn, der gør opmærksom på sig selv, med masser af inviterende vibrationer. Særligt under fjordfiskeriet i efteråret, er det noget, som selv de farvede havørreder finder attraktivt.
  • Ved fiskeri på ekstremt lavvandede fiskepladser, må traditionelle kystagn som blink og selv woblere ofte give op. Med et microblink kan du fiske effektivt, helt ind på ankel-dybt vand. Ved flere lejligheder har jeg benyttet mig af microblink over muslingerev ved lavvande, hvor havørrederne ligefrem har jagtet microblinket med ryggen fri af vandet! 

Grej til microblink

Selvom der findes korte og delikate stænger, der kan håndtere kastevægte, der matcher de små microblink, så vil jeg alligevel anbefale dig at montere dit microblink på et forfang efter et bombardaflåd. Længden af dit forfang bør være ca lige så langt som din stang. Jo længere forfang du bruger, jo mindre “forstyrrende” indflydelse vil dit bombardaflåd have på dit microblink. På den anden side, kan det være en fordel at korte lidt af længden, hvis du skal fiske i direkte modvind, hvor lange forfang har en øget tendens til at lave “vindknuder” på forfanget.

Som forfangsmateriale har jeg indtil nu anvendt Berkley Triline 100% fluorocarbon i 0,30 mm. Ved at anvende fluorocarbon minimerer man synligheden på forfanget under vand. På det seneste har jeg dog brugt Berkley Fluoroshield, som også udmærker sig ved at være mindre synligt under vand end almindelig nylonline. Den største fordel ved at bruge Fluoroshield er imidlertid, at dette forfangsmateriale har langt mindre “hukommelse” end fluorocarbon. Linen er derfor mindre “stiv” og giver dermed microblinket endnu større bevægelsesfrihed.

Uanset hvilket forfangsmateriale du vælger, så kan jeg klart anbefale dig at undgå svirvler, springringe og blinklåse mellem microblink og forfang. For at skabe den mest optimale bevægelsesfrihed for microblinket, anvender jeg derfor en løkke-knude/Rapala-knude til monteringen.

Valget af bombardaflåd afhænger naturligvis af den konkrete fiskesituation og ikke mindst forholdene på den aktuelle fiskeplads. I langt de fleste situationer har jeg haft glæde af at anvende en flydende model. Dels er det et oplagt valg, fordi en flydende model kan fiskes uden hensyn til begrænsende vanddybde, og dels fordi man hele tiden kan orientere sig visuelt om agnens præcise placering, hvilket kan være rart, når man kaster til sete fisk.

I mange situationer vil den stang, som du bruger til almindeligt kystspin også egne sig til fiskeri med bombarda og microblink. Personligt har jeg gode erfaringer med lidt længere stænger til fiskeri med bombardaflåd i det hele taget. Derfor fisker jeg rigtig ofte med stænger på 10 og 11 fod. Hvis du både ønsker at kunne håndtere lange forfang og samtidig have rigtig god længde på dine kast, så kan jeg varmt anbefale en 10” Abu Garcia Vendetta LTD, der har en en kastevægt på 10 – 35 gram. Stangen yder lange og kontrollerede kast og samtidig er det underholdende at fighte selv mindre fisk på den.

Hvordan får du mest ud af et microblink?

Microblinkets vibrationer gør en stor del af arbejdet for dig, men ved at variere hastigheden på din indspinning og med jævne mellemrum “nykke” lidt med stangspidsen, så kan du selv være med til at minimere ventetiden mellem dine hug. Spinstop kan i mange situationer udløse et hug, men ved fiskeri med bombarda og microblink, så er det vigtigt at bevare “kontakten” til microblinket. Derfor laver jeg aldrig et fuldt spinstop, men holder derimod kontakten til bombardaflådet stram, ved at føre stangen forsigtigt tilbage, mens jeg holder en kort pause i indspinningen. På denne måde kan jeg både registrere en fisk, der hugger og samtidig følge op med et modhug. 

Skulle du selv være interesseret i at prøve fiskeriet med microblink, så kan jeg varmt anbefale dig at prøve Berkleys Game Area Spoons. Microblinkene leveres med både en tre-krog og en enkelt-krog. Da enkelt-krogen både kroger og sidder ekstremt godt, så monterer jeg altid blinkene med denne. På den måde er det samtidig både lettere og hurtigere at befrie undermålsfisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *