Det tidlige forår er for mange kystfiskere lidt af en højtid. Selvom vejret kan have en omskiftelig karakter, så er det generelt en årstid, der samtidig præges af perioder, med lunere temperaturer. Det milde vejr afspejles også i havørredernes aktivitetsniveau, der stiger i takt med den varmere vandtemperatur. Et momentum, man naturligvis bør udnytte som kystfisker. 

Penna monteret og klar til endnu en forårsdag på kysten

Hvad sætter man så for enden af linen, i jagten på forårets havørreder? Mulighederne er i forvejen mange, men som spinnefisker er der kommet en genvej, der på rekordtid har fanget mange kystfiskere og havørreders interesse. Svaret er ganske enkelt “Penna”! Penna er i al sin enkelthed en sublim imitation af en tobis – ikke blot i udseendet, men nok så vigtigt, også i sin gang under overfladen. Penna, der er en gennemløbswobler, findes i to vægtklasser. En mindre på 10 cm og en vægt på 13 gram, og en to cm længere version, på 18 gram. Begge versioner findes i 10 velafprøvede farver.

Nedfaldsfisk, som ikke kunne stå for en 18 gram Penna i farven Baitfish

Penna leveres i en simpel æske af miljøvenligt pap. Inde i æsken er Penna præsenteret og fikseret på en metalwire. Monteringen på denne wire, er en praktisk garanti, for et 100 % fejlfrit gennemløb, på alle woblere. Wobleren frigøres bedst fra wiren, med en skævbider eller en anden spids tang. Når wobleren er klippet fri, så kan wires meget praktisk gemmes i din lurewallet eller grejæske. Skulle uheldet være ude, og der kommer sandkorn i gennemløbshullet, så kan wiren nemlig ganske let stikkes gennem wobleren, så der skabes fri passage til forfangsmaterialet.

Penna i farven Green Tobis og den afklippede wire, der kan bruges til at rense gennemløbshullet med

Gangen på Penna er lidt forskellig, alt afhængig af, hvilken version du fisker med. Den mindste model er mest livlig, både under indspinning og ved spinstop. Den største version er derimod mere ensartet i gangen og med mere beherskede udsving til siderne. Altså en gang, der på ganske naturtro vis, imiterer det svømmemønster, som tobiser ofte ses med, når de optræder i stimer langs kysterne.

Fin havørred, der blev interesseret i en 18 gram Penna i farven Baitfish

Den spidse snude og kompakte bagkrop, giver Penna nogle uovertrufne kasteegenskaber. En egenskab, der i mange situationer kan vise sig at være en fordel. Dels kan man selvsagt nå de havørreder, som fouragerer på distancen og dels kan man, med lange kast langs land, undgå at skræmme fiskene inden, man vader for tæt på dem.  

Hvilke farver skal man vælge til forårsfiskeriet? Med 10 forskellige farver på menukortet, så er der lidt for en hver smag. Den rød/sorte model “Chili Red” har imidlertid vist sig at være utrolig effektiv i det kolde vand. De mere naturtro farver, som “Baitfish” og “Green Tobis” har dog bestemt også vist sig at være utrolig effektive – særligt på dage med klart vand og begrænsede bølger.

Hvordan fiskes Penna bedst? I virkeligheden er Penna utrolig let at fiske. Selv helt almindelig indspinning i et jævnt tempo, har kunnet overliste havørrederne. På dage med klart vand og begrænset gang i bølgerne, så er der dog ingen tvivl om, at en varieret indspinning og et par spinstop, har været akkurat det sidste, der skulle til, for at overbevise forårets kampglade havørreder.

1 thought on “Penna – en hurtig genvej til forårets havørreder på kysten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *